dissabte, 28 de desembre del 2013

Contra les retallades en la Universitat

CASTELLÓ DE LA RIBERA CONTRA LES RETALLADES EN LA UNIVERSITAT QUE AMENACEN D'EXPULSIÓ A CENTENARS D'ESTUDIANTS DE LA NOSTRA COMARCA


G.C.I.E:Compromís exigeix la retirada del nou decret de beques, la reducció de les taxes i que ningun estudiant siga expulsat de la Universitat per motius econòmics.

Des de GCIE:COMPROMÍS ens pronunciem contra el nou decret de beques que junt a l'augment produït de les taxes universitàries està expulsant a milers d'estudiants de la Universitat per motius econòmics.

Denunciem que són milers els estudiants expulsats de la Universitat per no poder afrontar el pagament de les taxes, molts d'ells de Castelló i de la comarca de la Ribera. Junt a l'augment de les taxes, els nous obstacles imposats pel Ministeri per obtenir beques, han deixat a 40.000 estudiants sense accés a les mateixes. Cal recordar que aquest curs les taxes universitàries han augmentat al País Valencià entre un 33% i un 100%.

Davant d'aquesta desesperada situació per a milers de joves, el govern, lluny de donar alguna solució, ha anunciat un retall més: un nou colp a les beques per al nou curs. El seu pla recull la supressió de les actuals modalitats de beca per arribar a un model amb uns requisits que provocaran una nova exclusió de milers d'estudiants de l'accés a les mateixes.

Per optar a la màxima quantia s'exigiran ingressos anuals inferiors a 11.143 € per a una família de tres membres. És a dir, una família de tres membres en què dos treballen i guanyen cadascun més de 464 € al mes, no podrà obtindre la beca de 1.500 € anuals. Quina família en una situació econòmica tan precària com aquesta va a plantejar-se enviar a un dels seus fills a la universitat?

Per si això no fora poc, per limitar més l'accés a les beques el proper curs es produirà un nou enduriment dels criteris en la nota mitjana mínima exigida, un 5'5 o un 6'5 segons beques, mesura qu es completarà amb una nova pujada de taxes. El Consell pensa augmentar un 10% el preu dels màsters, passant de 2.500 a 2.750 euros.

 

Per a Compromís el Govern exigeix més als estudiants amb menys recursos. Qui tinga diners no haurà de preocupar-se per les seues notes, però els que depenen d'una beca per seguir estudiant, tindran més problemes per a poder fer-lo.

Segons els experts en finançament universitari, que ja han pogut estudiar l'esborrany del govern, les conseqüències del nou pla de beques seran brutals: 85.000 estudiants perdran les ajudes. Així el Ministeri d'Educació s'estalviarà 315 milions d'euros, un terç de la despesa real en beques, retrocedint als nivells d'inversió de fa una dècada i deixant en dos cursos a 120.000 estudiants sense les beques que fins ara podrien estar rebent.

   
Castelló de la Ribera, 01 d'agost de 2013