dimarts, 15 de setembre del 2009

Apunts sobre el Ple del dia 17-setembre-2009: l’escola pública.

Esperança i Participació. Cal dir que el saló de plens de l’ajuntament estava ple de ciutadans i ciutadanes: totes les cadires ocupades i 3-4 persones de peu. Això ens dona esperança. La gent del nostre poble encara té capacitat de mobilització i de participació quan es plantegen temes essencials del municipi, com va ser la reclamació d’un millor manteniment del col·legi públic Severí Torres per la falta de condicions òptimes en què es troba l’actual edifici del pavelló infantil i els patis. Aquest manteniment segons la normativa és obligació de l’ajuntament.

Per altra banda, la qüestió de l’acord de redactar el reglament fester castelloner amb l’objectiu de conciliar el dret a la festa i el dret al descans, salut i qualitat de vida de la ciutadania. Dues propostes presentades per GCiE, les quals van suscitar un debat llarg i intens entre els grups polítics i des del públic. Agraïm l’assistència i la participació de totes i tots.

Descrèdit Polític. Amb l’excusa de la llei, les formes, l’autoritat de l’alcaldia, els requisits legals, el ROF, els canals de comunicació fallits, la burocràcia institucional, etc. etc. d’acord amb els plantejaments de l’Alcaldia i Secretaria, es va impedir que es votara la moció presentada, argumentant que no es tracta d’una moció. A Castelló la “llei” pareix que està per damunt que els xiquets més menuts tinguen un pavelló d’educació infantil i uns patis més dignes i de qualitat, amb unes condicions de manteniment adequades, les quals NO existeixen hui tal com demostren la falta de neteja de la brutícia en les parets per no haver-lo pintat des de fa massa anys, les humitats i les goteres, la falta de reparacions a les parets, sostre (rates penades), armaris, finestres, aparell de calefacció, persianes... Al pati dels qui més el necessiten, per falta d’arbres, falta d’aparells de jugar, la gran quantitat d’aigua que s’acumula durant massa dies quan plou. Sobre el tema del manteniment digne que era la qüestió de fons no ens van deixar votar als regidors/es, ni es va donar cap solució per part de l’Alcaldia, ni es van reconèixer els errors, ni es va adoptar cap compromís en aquest assumpte.

Irresponsabilitat per l'oportunitat perduda. Esperant, ja fa vint anys, el nou edifici, que no sabem a dia de hui, ni quan començaran ni quan finalitzaran les obres, l’Alcaldia i el grup de govern d’EU han decidit que del Pla Zapatero (uns 1.200.000 € aproximadament) a invertir en 2009 en obres municipals, ni un sol euro anirà destinat a millorar el manteniment de l’actual CEIP Severí Torres. Del Pla Camps (d’un 1.500.000 € aproximadament) que s’invertiran a Castelló durant 2010 (si envien els diners, clar !), tampoc es destinarà cap partida al CEIP Severí Torres per decisió del Ple, amb els vots a favor d’EU i PSPV-PSOE de comprar i rehabilitar l’auditori al Cine Rex. GCiE va votar a favor de la compra del Rex, però no a favor de gastar quasi tot el Pla Camps en la rehabilitació d’aquest edifici. S’ha perdut una oportunitat única: uns 2.800.000 € entre els dos plans esmentats, sense destinar cap partida a millorar l’actual CEIP Severí Torres. Això té un nom: irresponsabilitat i incoherència. I la competència per decidir el destí d’eixos fons, és únicament i exclusivament de l’ajuntament, ..., sí, de l’ajuntament !!

El mort li diu al degollat ... Ningú ha negat en cap lloc l’esforç econòmic que fa l’ajuntament (governat per EU) cada any per l’escola pública, però sí denunciem i critiquem públicament que aquesta inversió no és suficient, ni adequada, i que l’escola actual no és suficientment digna, i que la millor forma d’exigir a la Generalitat Valenciana (governada pel PP els últims 15 anys) que construïsca el nou edifici, és complint les pròpies obligacions municipals i no des de la situació actual de millora. Així, han aconseguit desenganyar i desmobilitzar a la gent, i el que és pitjor: amb quina força moral ha d’exigir l’ajuntament a la Generalitat, si no compleix totalment amb les seues obligacions?

Silenci. El grup municipal del PP va callar en aquest debat. Què anaven a dir si durant 15 anys governant la Generalitat Valenciana, no ens han construït encara el nou CEIP Severí Torres? Què anaven a dir sobre les qüestions del manteniment, si són un partit que defén l’ensenyament privat i concertat, i que limita les inversions en el públic? Què ens podrien haver dit amb les ocurrències i les polítiques que decideix el Conseller Font de Mora, amb les escoles en barracons, amb l’educació per la ciutadania en anglès traduït en directe, amb la falta de línies en valencià, falta de substitucions en les baixes, persecució de la llibertat d’expressió, etc. etc?

En definitiva, les necessitats escolars dels nostres menors per atendre’ls correctament, i el que és pitjor, en compte de reconéixer i rectificar aquesta realitat des de l’Alcaldia, el que es va fer és intentar desacreditar a qui s’atreveix a reivindicar solucions, i no assumir aquest compromís davant del poble. Els assistents/es són testimonis directes del que va passar. Molt trist, però real, com la vida!

Moisès Vizcaino Garrido

Portaveu de GCiE

Castelló de la Ribera,

Setembre de 2009