dimecres, 3 de juny del 2009

2011: PP o Alcalde actual, … o renovació de l’esquerra de Castelló?

Quan encara falten dos anys per a les eleccions municipals de 2011, radio makuto del carrer diu que a les properes eleccions a Castelló, el PP té moltes possibilitats d’aconseguir la majoria i derrotar l’actual Alcalde (EU), que ocupa l’alcaldia-presidència del nostre ajuntament des de 1999, fa ara 10 anys, i que ja va ser regidor en la legislatura 1995-1999. Quan s’acabe aquesta legislatura portarà 16 anys a l’ajuntament. Tota una etapa.

Segons els màxims dirigents, votants i simpatitzants del PP local, el 2011 és l’any de la seua clara victòria ! Mantenen que són l’única alternativa possible. Ja estan preparant-se per a governar l’ajuntament. Hui per hui s’han posicionat com a cavall guanyador de la pròxima carrera electoral local. I això sense aportar massa coses al poble en els més de 30 anys d’aquesta jove democràcia, i amb la descarada política de negar al nostre poble, inversions essencials, des de la majoria absoluta tant a la Generalitat Valenciana, com a la Diputació de València, ambdues governades pel PP des de 1995.

La precampanya electoral serà llarga i dura, i acudiran al bastió castelloner les legions del partit popular més preparades: perquè Castelló, junt a l’Alcúdia, són les seues assignatures pendents més importants de tota la Ribera Alta. Amb les inversions de la variant (10 anys després) i del nou CEIP Severí Torres (14 anys després), intentaran avalar davant l’electorat, que sense el PP el poble no té futur. Es faran la propaganda de la precampanya amb el seu diputat castelloner, i després de dècades d’oblidar que els diners de tots els valencians també eren del poble de Castelló, hauran d’assumir que totes les infraestructures que tenim encara pendents, en una gran part, són fruit de la seua (i)responsabilitat política.


Mentre, a l’altra banda ideològica quin panorama existeix en l’actualitat?

Un Alcalde (EU) i els seus tècnics/funcionaris de confiança, sense projectes, populista, amb formes i tics autoritaris, que mana però no governa, incapaç d’assolir al consens en temes essencials i prioritaris per al poble, amb un ajuntament descoordinat, endeutat i amb una despesa de personal excessivament desmesurada. Molt treballador,sí, però amb això no n’hi ha prou! Un col·lectiu d’EU que li ha consentit i callat massa coses, que comença ara a caminar i a plantejar-se quin serà el seu futur.

Un PSPV-PSOE que no té altra estratègia política que dir no a quasi tot, i votar en contra de quasi tot allò que propose l’Alcaldia o el grup d’EU, i que potser, desitjarien presentar una moció de censura amb el PP, però que gràcies als dirigents comarcals no ho fan. De tindre majoria absoluta a dos regidors. Han perdut la capacitat de mobilitzar els seus propis votants de les eleccions generals i autonòmiques, perquè els voten a les locals. A nivell local han perdut molta credibilitat. No representen una alternativa a l’actual situació, i el que és pitjor, no ho volen reconéixer.

Un tercer grup minúscul, GCiE, una agrupació d’electors, acabada d’arribar a l’ajuntament el 2007, que no tenim quasi capacitat de decisió, que aportem crítica constructiva, que no governem, ni estem en total oposició a EU, però que per si sols no podem aspirar a ser el grup majoritari de l’esquerra en 2011. Ara per ara, intentem ser coherents, amb un nou discurs i noves formes de fer política. Ningú sap si a les pròximes eleccions ens presentarem, incrementarem la representació o desapareixerem del mapa polític municipal.

Amb aquest panorama, la llei d’Hont, les tres opcions d’esquerres i una sola de dretes, i davant la gent que no volem votar PP, ni volem votar una candidatura encapçalada per l’actual alcalde, quines possibilitats queden per a un canvi a l’ajuntament des de les esquerres, i que no passe per la majoria absoluta del PP?

L’única possibilitat seriosa front al PP i front a l’actual Alcalde, des de les opcions de progrés, no és la d’amenaçar ni cridar fort: “que ve el PP, que ve el PP”. L’opció és crear un nou projecte original, intergeneracional, participatiu, creatiu, amb imaginació, integrador, que aglutine diversos grups, partits, gent no afiliada, innovador. És a dir, constituir l’espai comú de l’esquerra castellonera, amb renovació de formes, d’actituds, de funcionament obert i participatiu, de noves estructures de treball autènticament democràtiques,... Amb renovació de missatges, de persones, de noves propostes, d’incorporació de les noves tecnologies de la informació i comunicació, d’una nova marca electoral que incloga les existents, ... Amb renovació per construir un nou projecte on capiguem les diferents sensibilitats d’esquerres: progressistes, republicans, socialistes, comunistes, socialdemòcrates, ecosocialistes, feministes, ecologistes, pacifistes, humanistes, anarquistes, valencianistes, sobiranistes, independentistes, ... i les diferents opcions polítiques: EU, PSPV-PSOE, GCiE, ERPV, IPV, EVPV, EV-EE, BNV, ...

Quin/s grup/s assumirà/n aquest repte? Qui tindrà la valentia d’apostar per la renovació? Quines persones tindran/em la capacitat de fer aquest treball? Qui durà endavant el “Síndic Pere Calp” polític, com a opció d’esquerres i de progrés front a l’actual Alcalde i front al PP?

Gent de Castellló i Esquerra
Juny de 2009
Castelló de la Ribera

Categories: